1985-86-ban voltam, sorkatona. Tudom, ez csak nekem nagy truváj, manapság már csak a magamfajta vén marhák "dicsekszenek" ezzel. Ráadásul az akkoriban "elsőlépcsősnek" nevezett laktanyák egyikében, a nyugati határon, a Vasfüggönynél, Zalaegerszegen.

Sokat voltunk lőni. Kúsztunk-másztunk és még kézigránátot is rengeteget dobáltunk, meg pirotechnikai pukkancsokat. Azok nem kicsit voltak komolyabb dolgok, mint ezek a petárdák. Mondhatná is az ilyen magamfajta, hogy mire ez a nagy hajcihő az "ártalmatlan" kis ropogtatás kapcsán. De nem mondom.

A kézigránátot szétszerelve kaptuk, majd a dobáshoz sorakozva szereltük össze és aztán dobtuk. Nem hiszem, hogy az első alkalommal egy zabszem felfért volna a seggembe.

Na most a kézigránát dobásnak tanulandó technikája volt. Legalábbis annak az M65-ös mintájúnak, amivel mi hajigáltunk. A karunkat hátralendítve, úgy kellett eldobni, hogy a tetején a fej rácsattanjon a nyélben elhelyezkedő gyutacsra, ezzel beindítva a robbanási folyamatot.

Nem sikerült ez ám mindig. És olyankor a gránát nem robbant fel. De nem lehetett fel nem robbant gránátokat szanaszét dobálva hagyni. Ha nem robbant fel, ki kellett érte menni. Megkeresni az össze-vissza robbantgatott földkupacok között és újra eldobni. És mi kimentünk. nem hősiességből, hanem becsületből. Kicsit talán ott lettünk férfiakká 18 évesen.

És megtanultuk tisztelni a fegyvereket, robbanóanyagokat, pirotechnikai dolgokat. Annyira, hogy soha többet nem akartam velük közelebbi kapcsolatba kerülni. 
Voltak persze ott is vadbarmok, akik betették a sisakjuk alá a pukkancsot, majd ráültek és menősködtek, hogy alatta robbant. Egészen addig, amíg az egyik még éppen nem ült rá a sisakra, amikor felrobbant és hát az acélsisakot pár centire megemelve, visszaküldte a heréit a hasüregébe.

Meg aztán az sem volt vicces, ha az emberre ráfogtak egy AMD 65-öset és viccből csőre töltöttek. Még ha a vadmarhája jó tréfának is gondolta.

Szóval innen szeretném üzenni a sok kis ecsetfejű pávagyereknek, akik szilveszterkor húdemenőnek képzelik magukat és petárdákat meg egyéb legális és illegális pirotechnikát durrogtatnak Rambonak képzelve magukat, hogy éljenek nemi életet a legközelebbi női hozzátartozójukkal. Azzal, aki pénzért árulta a szerelmet. Mind a hattal.